TvojSajt.com Blog

IT vesti i tutorijali
SEO optimizacija WordPress sajta

Yoast SEO

 

Yoast SEO tutorijal

 

Optimizacija sajta za internet pretraživače – čuli ste za izraz, znate otprilike da je nešto u vezi sa Guglom i pronalaženjem sajta ili bloga u pretrazi, ali niste sigurni kako u praksi to sve treba da izgleda i kako da optimizujete postojeći WordPress web sajt/blog?

Ovaj tutorijal će vas provesti kroz sve korake vezane za instalaciju i, pre svega, bazično korišćenje Yoast SEO dodatka za WordPress optimizaciju. Tutorijal je namenjen početnicima u SEO svetu koji su uspeli da naprave blog odnosno web sajt, ali ne znaju mnogo o SEO optimizaciji.

Najpre, mali uvod i odgovor na pitanje manje upućenih čitalaca – šta je to, dođavola, SEO (Search Engine Optimisation)? U srpskom jeziku se odomaćio pogrešan naziv „SEO optimizacija“, što prevedeno sa engleskog znači bukvalno „optimizacija pretraživača optimizacija“. Ipak, i mi ćemo koristiti ovaj izraz jer je najčešće korišćen i prepoznatljiv u Srbiji i regionu.

Bez preteranog mudrovanja i baratanja prekomplikovanim izrazima, optimizacija sajta podrazumeva niz radnji čiji je krajnji cilj da budete što bolje plasirani u Google/Bing/Yahoo i drugim pretraživačima. Kako je Gugl potukao do nogu konkurentske pretraživače, danas se može reći da je SEO suštinski optimizacija bloga odnosno web sajta za što bolji plasman u Google pretrazi za odabrane ključne reči. Šta su ključne reči – ovo je tema za poseban članak, ali opet u najkraćem, ako npr. popravljate mobilne telefone i nalazite se u Beogradu, neke od ključnih reči mogle bi biti „servis telefona Beograd“, „popravka telefona Beograd“, možda i „jeftino servisiranje telefona u Beogradu“. Dakle, ključne reči su termini koje potencijalni posetioci sajta upisuju u polje za pretragu Google internet pretraživača. Ovo je zaista uprošćeno, ali razumete poentu.

Takođe je bitno naglasiti da postoji on-page optimizacija (SEO optimizacija na samom web sajtu – web stranicama) i off-page SEO (povratne veze ka vašem blogu ili sajtu sa drugih veb mesta – „backlinks“). U ovom tekstu bavićemo se optimizacijom „na stranici“ tj. „on-page“ SEO optimizacijom, jer je to svakako ono što najpre morati učiniti i što je osnova.

Na kraju objašnjenja, šta bi bio cilj SEO optimizacije? Osnovni cilj optimizacije web sajta tj. bloga je da se nađete na prvoj strani Google pretrage odnosno među prvih deset za jednu ili više odabranih ključnih reči. Dakle, želite da vas pronađu i posete vaš sajt, a blog ili sajt koji nije na prvoj stranici pretrage imaće daleko manje klikova od prvoplasiranih – znate i sami da retko idete dalje od prve stranice. Inače, Gugl podrazumevano prikazuje prvih 10 rezultata na prvoj strani, premda se broj pogodaka može prilagoditi u podešavanjima pretrage. Da dodamo da se ključne reči koje ćete upotrebiti na različitim stranicama internet prezentacije moraju razlikovati – ne želite da stranica sa cenovnikom usluga ima iste ključne reči kao stranica na kojoj npr. dajete savete u vezi sa korišćenjem telefona, web strana posvećena vašem brendu ili kontakt strana.

 

Kako optimizovati WordPress blog tj. sajt za Google?

 

Problem predstavlja činjenica da Vordpres podrazumevano nema ugrađene opcije koje bi zadovoljavale makar minimum zahteva za pristojnu SEO optimizaciju vašeg bloga/sajta. Srećom, postoji veliki broj SEO dodataka (plaginova – plugins), među kojima se izdvajaju All in One SEO Pack i Yoast SEO.

Podešavanja u samom WordPress panelu (kontrolnoj tabli)

Pre nego što pređemo na temu SEO dodataka, najpre da izvršimo neka osnovna podešavanja koja nudi sam WordPress, a koja mogu uticati na kasnije rezultate sajta u pretraživačima weba. Dakle, otvorite kontrolnu tablu Vordpresa i odaberite Podešavanja – Opšta, kao na slici:

opsta podesavanja wordpressa

Otvara se sledeća stranica, gde je potrebno upisati naslov veb mesta, podnaslov, kao i adresu veb mesta – sajta:

naslov veb sajta - mesta

Ukoliko ne biste koristili nijedan dodatak za SEO, ono što piše u stavkama naslov i podnaslov, pojavljivalo bi se u rezultatima pretrage kao naslov sajta, zato nije loše da promislite o tome koji naslov i podnaslov najbolje opisuju vašu delatnost – na slici se nalazi primer mogućeg rešenja (nastavićemo da zamišljamo da se sajt/blog bavi servisiranjem telefona). Treća i četvrta stavka moraju imati istu adresu, a izbor se svodi na ličnu preferencu – da li želite adresu sa ili bez www predznaka – npr. http://mojsuperservis.com ili http://www.mojsuperservis.com. To što odaberete trebalo bi da znači da je to vaša preferisana adresa i da želite da npr. http://mojsuperservis.com bude adresa sajta koju će pretraživači poput Gugla prikazivati u rezultatu pretrage.

Ovde možete odabrati i jezik web sajta, lokaciju, oblik datuma i vremena. Kliknite na „sačuvaj izmene“ na samom dnu iste stranice.

Nakon toga odaberite Podešavanja – Stalne veze (Permalinks):

stalne veze - permalinks

Ovde ćete odabrati – štiklirati opciju „Naziv članka“ i sačuvati izmene. O čemu se radi? Vordpres podrazumevano prikazuje linkove koji nisu SEO optimizovani, nešto poput http://mojsuperservis.com/?p=1234567. Kakve ovo ima veze sa naslovom vašeg članka „Ažuriranje softvera na telefonima“, pitate se? Ama baš nikakve! Upravo zato i biramo naziv članka, jer će u tom slučaju link dobiti naziv koji će značiti Guglu i pomoći će vam da budete bolje rangirani u rezultatima: http://mojsuperservis.com/azuriranje-softvera-na-telefonima. Dakle, sada tekst ima link koji ukazuje na temu članka.

Yoast SEO instalacija

Zašto baš Yoast SEO, a ne neko drugo rešenje? Možete naravno pokušati i sa All in One SEO Pack ili nekim drugim SEO rešenjem, ali naš izbor je Yoast jer ima najviše opcija u besplatnoj verziji.

Možemo preći na opciju Dodaci – Dodaj novi:

wordpress dodaci

U polje za pretragu unesite „Yoast SEO“, prvi rezultat je onaj koji želimo, tako da ćete odabrati „Postavi sada“, a nakon toga i kliknuti na opciju „Uključi“:

yoast seo - pretraga wp dodataka

Yoast SEO će odmah po aktiviranju automatski kreirati XML mapu sajta (XML Sitemap) koja je u stvari spisak stranica i članaka web sajta/bloga namenjena lakšem/bržem indeksiranju sadržaja sajta od strane pretraživača, ali time se nećemo detaljnije baviti u ovom tekstu. Isto važi i za ostale opcije koje se nalaze u novom meniju koji ćete videti u kontrolnoj tabli Vordpresa – SEO meniju. Dakle, nećemo podešavati nijedan od jezičaka (tabova) koje ovde vidite:

interfejs yoast seo plugina

Zašto ne? Ovaj članak bi u tom slučaju bio kilometarski, a navedena podešavanja zaslužuju poseban članak, posebno jer zahtevaju dodatan trud i razumevanje. To su npr. Webmaster alati koje vidite na gornjoj slici, a ima i nekih naprednih postavki. Svakako, cilj ovog članka je osnovna optimizacija web stranica sajta i time ćemo se baviti.

Osnovni parametri za SEO optimizaciju sajta uz pomoć Yoast SEO

Elem, sledeće što treba da učinite, jeste da u glavnom meniju kontrolne table odaberete opciju „Strane“ (vidi se na slici iznad), gde će se otvoriti spisak stranica web sajta ili bloga. Kliknite npr. na prvu stranicu koja se vidi u spisku i otvoriće se uređivač strane gde ćete videti sadržaj stranice. Ukoliko skrolujete na dole, videćete Yoast meni (u zavisnosti od korišćene teme, može biti i na vrhu stranice, pre sadržaja):

yoast seo isečak

Ovde vidite kako će izgledati konkretna web stranica u Google rezultatima pretrage. Vidite naslov, link (URL) stranice i opis, baš kao što vidite kada god sami pretražujete internet. Odaberite opciju „Uredi fragment“, a zatim popunite polja SEO Naslov i Meta opis:

osnovna podešavanja Yoast SEO

Primetili ste dok ste unosili tekst da ispod polja SEO naslov i Meta opis stoji brojač karaktera (mesta) koji je narandžaste ili zelene boje i koji se pomera dok kucate? Radi se o tome da prilikom kreiranja naslova i opisa (na engleskom title i meta description) treba poštovati nepisana pravila koja se odnose na dužinu ovih HTML elemenata – isti ne treba da budu prekratki, jer želimo da što obimnije opišemo o čemu se radi na konkretnoj stranici ili u članku , ali ni predugački, zato što ne želimo da Google skrati naš naslov ili opis jer ne može da prikaže čitav tekst zbog ograničenja prostora u web pregledaču. Takođe se može desiti da Gugl „odluči“ da ne prikazuje ono što vi želite jer ne vidi vezu između naslova/opisa i sadržaja same web stranice – ovo se npr. dešava kod zlonamernih, spam i „fishing“ sajtova koji žele da vas prevare da posetite njihov sajt.

Zato gledajte da naslov i opis odgovaraju osnovnom sadržaju konkretne stranice. Da dodamo da je SEO naslov za Gugl – ovaj internet pretraživač aktivno koristi titl u rangiranju rezultata, dok je meta opis za vaše posetioce – potrebno je da ih „naterate“ atraktivnim opisom da kliknu baš na vaš rezultat i posete stranicu. Takođe je bitno da naslov i opis sadrže što više istih ključnih reči. To bi bilo dovoljno za početnu korektnu optimizaciju, a SEO tema je veoma široka i biće joj posvećeno još članaka.

Što se tiče polja „podložak“, nema potrebe da menjate sadržaj – vidite da je to u stvari link naše strane, bez početnog http://ime-tvog-sajta dela, i već smo isti optimizovali u prethodnim koracima. Ako je naziv strane npr. „Cenovnik servisiranja telefona“, podložak će biti „cenovnik-servisiranja-telefona“ – lep, jasan naziv, Guglu će se dopasti.

Ispod navedenih polja nalazi se još jedno – Fokusna ključna reč, kao i odeljak za Yoast analizu stranice.

yoast fokusna ključna reč

Ukoliko želite da stranicu koju trenutno uređujete optimizujete npr. za ključnu reč (izraz) „servis telefona Beograd“, upišite upravo te reči u ovo polje. Nakon što definišete fokusnu ključnu reč, Yoast će vam ponuditi moguća SEO poboljšanja u već pomenutom delu posvećenom analizi, a sve u cilju da sadržaj stranice ili članka bude takav da vam omogući što bolji plasman u pretraživačima. Drugim rečima, kada korisnik Chrome pregledača upiše „servis telefona Beograd“ u Google pretrazi, želite da vaša stranica bude što bliža vrhu, što će biti moguće ako je sadržaj iste kvalitetan, dovoljno obiman i relevantan za fokusiranu ključnu reč.

Nakon što ste sve podatke uneli, odaberite „Ažuriraj“ opciju koja se nalazi sa desne strane i promene će biti snimljene odnosno sačuvane.

aziriranje unetih seo parametara

Sada je potrebno da isto ponovite za svaku stranicu sajta za koju želite da budete rangirani u Gugl pretrazi – definišite jedinstvene SEO naslove, meta opise i fokusne ključne reči za odabrane strane web sajta. Isto važi i za članke – ukoliko imate blog stranicu, svaki članak je u stvari posebna stranica, ima svoj link i može se optimizovati. Ne zaboravite da svaki put sačuvate izmene.

To bi bilo ono što je potrebno kako biste izvršili osnovnu SEO optimizaciju WordPress sajta odnosno bloga. Ukoliko vam se ipak čini da je bolje da SEO optimizaciju sajta prepustite profesionalcima, budite slobodni da pogledate naš cenovnik.

U nekim od narednih članaka pozabavićemo se naprednim podešavanjima Yoast SEO dodatka, detaljnim pojašnjenjem optimizacije na stranici/sajtu (on-page) i van sajta (off-page), Google konzolom za Webmastere, Google analitikom i drugim zanimljivim informacijama iz sveta optimizacije sajtova za pretraživače.

 

Platforme za besplatnu izradu sajta

besplatna izrada sajta

Ukoliko Vam je potrebna besplatna izrada sajta, onda verovatno tražite način da sami napravite svoj sajt. U nastavku teksta sledi 5 najboljih besplatnih web sajtova za samostalnu izradu sopstvenog sajta.

 

1.Wix

Ako tražite platformu koja je jednostavna za korišćenje onda ste na pravom mestu. Wix Vam daje poddomen sa uključenim hostingom. Možete dodati i svoj već postojeći domen. Kao što je već rečeno jednostavan je za korišćenje, naročito za one koji nemaju iskustva u dizajniranju sajta jer Vam Wix daje uputstva korak po korak. Veliki broj funkcija za kreiranje sajta je već ugrađeno a na raspolaganju imate oko 500 vrsta dizajna. Sadržajem upravljate po sistemu „drag and drop“ – prevuci i otpusti. Samo izaberite element koji želite i prevucite ga do mesta na kome želite da se nalazi. Premeštanje elemenata na sajtu, popunjavanje tekstualnog i multimedijalnog sadržaja nikada nije bilo jednostavnije.Ako želite optimizovan sajt i blog u jednom onda je ovo rešenje za Vas. Glavni nedostatak Wix platforme je što ne možete promeniti temu kada je jednom odaberete.

2. Weebly

Weebly je sajt koji nudi dosta fenomenalnih funkcija kao što su galerija slika, “drag and drop”, projekcije slajdova , video/audio mape i još mnogo toga. Web aplikacija Weebly Vam dozvoljava da u besplatnoj varijanti dodate svoj domen na nalog i zato je bolja od drugih sličnih platformi. Uvršten je među 60 najboljih sajtova i ima blizu 55 miliona korisnika. Sličan je WordPressu pa možete menjati teme i vidžete i prilagođavati ga svojim potrebama.

3. WordPress

Na adresi www.wordpress.com dočekaće Vas jednostavna i intuitivna stranica, sa dve opcije – pokretanje sopstvenog bloga, ili logovanje na postojeći. Već na sledećoj stranici dobićete poruku da je WordPress.com dostupan i na srpskom jeziku, pa odaberite ovu opciju. Drugi korak je registracija na WordPress.com. Od Vas će se tražiti da unesete važeću e-mail adresu(unesite pravi e-mail, jer aktivacija bloga podrazumeva i autentifikaciju kroz e-mail), korisničko ime (ono kojim ćete se logovati kasnije), lozinku, kao i adresu bloga.

Adresu bloga kasnije ne možete menjati, pa unapred razmislite kako želite da glasi jer će eventualni posetioci na taj način identifikovati sadržaj i blog i pre nego što mu pristupe. Obično, kada se piše o konkretnim temama, blogeri izaberu reč koja podseća na tu temu, a kada pokreću dnevnik, koriste svoje ime ili nadimak. Postoji velika verovatnoća da neki od izabranih domena bude zauzet, pa se potrudite da smislite nekoliko mogućnosti. Na WordPress.com ne možete postavljati online reklame. Nemate mogućnost da instalirate nove dodatke, nove teme ili da menjate HTML kod, ali WordPress.com će Vam svojom jednostavnošću pomoći da naučite osnove blogovanja i da se upoznate sa platformom, kako bi u budućnosti, kada budete želeli profesionalniji blog, prebacili sadržaj sa besplatne na plaćenu hostovanu platformu sa svojim domenom. Neki od najpopularnijih blogova u svetu rade na WordPress platformi.

4. Blogger

Nastao je 1999 godine, u vlasništvu je kompanije Google i jedna je od najstarijih platformi za blogovanje na internetu.Platforma daje blogerima mogućnost monetizacije putem Google AdSense. Ima jednostavnu kontrolnu tablu, veoma je lak za podešavanje tako da je moguće da svoj prvi post objavite za svega 20 minuta. Za otvaranje naloga, potrebna Vam je samo Gmail adresa. URL adresa, pored imena Vašeg bloga, sadrži nastavak blogspot.com. Ako Vam takvo rešenje ne odgovara, Blogger omogućava da registrujete sopstveni domen. Za blog, u svakom slučaju, dobijate neograničen prostor na disku i veliku bezbednost od hakera. Blogger se uređuje po principu „prevuci i otpusti”, a za uređivanje možete koristiti veliki broj vidžeta; postoji mogućnost postavljanja geografske lokacije, dizajn menjate izborom ponuđenih tema, možete uskladištiti neograničen broj fotografija i pri svemu tome su Vam svi Google alati na raspolaganju. Integrisan je Google+ (za komentare), Feedburner (za distribuciju sadržaja preko RSS feed-a), Google prevodilac, a postoji integracija i sa društvenim mrežama. Na Blogger-u možete kreirati neograničen broj blogova, a jedan blog može koristiti (odnosno objavljivati postove na njemu) i do 100 autora. Jedan od čuvenih blogova sa kupljenim domenom koji se nalazi na Blogger platformi je fashionpulis.com.

5. Tumblr

Većina ljudi koji su pretraživali internet su bili na ovoj stranici. Tumblr je stranica koja je u vlasništvu Yahoo i kombinacija je bloga i Twitter feed-a, pa je zato poznat kao sajt za mikroblogovanje, jer uključuje kratke forme, slike, video i audio snimke. Ovo je najbolja opcija za one koji ne žele blog kao dugoročnu opciju. Kako je na Tumblr-u akcenat na društvenom umrežavanju, mogu se pratiti blogovi drugih korisnika i sa njima razmenjivati poruke. Ono što Tumblr razlikuje od Blogger-a i WordPress-a je to što pruža mogućnost da lako delite sadržaj koji Vam se dopada sa drugih blogova (reblogging funkcija), pa blog na Tumblr-u može da bude komplementaran blogu koji imate na nekoj drugoj platformi.

Ukoliko se ipak ne snađete u samostalnoj izradi sopstvenog web sajta ili ne budete zadovoljni izgledom ili funkcionalnošću istog, i shvatite da Vam je ipak neophodan kvalitetan i profesionalan sajt, budite slobodni da nas kontaktirate.