Izrada sajta

Usluga izrade web sajtova

Kako napraviti sajt?

 
izrada sajta
 

  1. Pregled, procena i analiza zahteva klijenta
  2. Izrada specifikacije web sajta – raspored, navigacija sajtom, dinamički delovi sajta
  3. Programiranje, Web dizajn i izrada sajta – u ovoj fazi nam dostavljate sav pisani materijal i grafiku koju želite na sajtu, a mi razvijamo statičke i dinamičke delove sajta po najpovoljnijim cenama u Beogradu i Srbiji.
  4. Testiranje kreiranog sajta – ova faza podrazumeva brižljivo testiranje brzine i odziva izrađenog sajta, ispravljanje eventualnih grešaka u dizajnu i sl.
  5. SEO optimizacija i promocija sajta – faza u kojoj upotrebom niza tehnika i alata radimo na što boljem pozicioniranju sajta u pretraživačima poput Google i Bing – faza optimizacije sajta.

 

Izrada sajta – detalji

 

Izrada sajta je neophodnost u današnje vreme. Razvoj interneta i telekomunikacija su uticali na privredu svuda u svetu. Prisustvo na internetu danas je postalo jedan od glavnih faktora uspeha na tržištu, bez obzira da li je u pitanju velika kompanija, malo ili srednje preduzeće. Ulaganjem u izradu sajta, više niste ograničeni na mesto i zemlju gde živite i poslujete – Vaša firma lako postaje dostupna bilo gde na svetu. Web sajt je ogledalo firme i može mu pristupiti svako ko ima pristup internetu, bez obzira na udaljenost ili radno vreme. Za izradu sajta potrebno je ovladati raznim programskim jezicima i tehnologijama, poput HTML, CSS, JavaScript, PHP, Ajax, Node.js, SQL, WordPress itd. Kvalitetno napravljen sajt podrazumeva pre svega kreiranje web sajta koji ima responzivan dizajn – sajt mora biti dizajniran tako da se prilagođava svakom uređaju – od desktop računara sve do modernih telefona uz pomoć kojih ljudi u današnje vreme najčešće i surfuju internetom. Vaš sajt može da uštedi Vaše vreme, jer ostvaruje kontakte sa kupcima 00-24h, a Vama omogućava da se posvetite drugim važnijim poslovima. Izrada sajta ne može biti kvalitetna ukoliko se web stranica sporo učitava – posetioci će napustiti Vašu web prezentaciju ako predugo čekaju na otvaranje stranica sajta.

 

Izrada sajta – ključni kriterijumi

 

Da bi web sajt bio kvalitetan i uspešan mora da zadovolji tri najvažnija kriterijuma: dizajn, sadržaj, navigacija. Dizajn je slika Vaše firme na internetu. Kvalitetno kreiran web sajt poboljšava imidž Vaše kompanije, te zato morate biti oprezni kada je u pitanju izbor kome poveriti izradu sajta. Postoji dosta elemenata koje treba uskladiti prilikom kreiranja Vašeg sajta: izbor tehnologija koje će se koristiti za izradu, tekstualni sadržaj, fotografije, animacije itd. Sadržaj je razlog dolaska posetilaca na Vaš web sajt. Sadržaj je bitan iz razloga što se ceo internet sastoji iz mnoštva informacija koje sajtovi nude korisnicima interneta a do kojih oni stižu uz pomoć pretraživača. Način na koji je napisan sadržaj može da utiče na uspeh sajta. U zavisnosti da li je sadržaj dovoljno kvalitetan ili ne zavisiće između ostalog i rangiranje Vašeg sajta na pretraživačima, a time i broj poseta web sajtu. Dobar sadržaj animira kupce i podstiče ih na akciju. Navigacija je takođe važan aspekt koji je potrebno dobro da razmotrite kada pravite web sajt. Elementi sajta kao sto su glavni sadržaj, navigacioni meni, header, footer i ostali, treba da imaju logičan raspored. Na sajtu treba da se podjednako lako snalaze onaj ko je napravio sajt i onaj koji je slučajno nabasao na web sajt preko rezultata pretrage. Veoma je bitno i da se odlučite za CMS sistem – najpopularniji je svakako WordPress. Šta je CMS? U najkraćim crtama, CMS predstavlja softver uz pomoć kojeg se, bez poznavanja programiranja, može upravljati sadržajem. Dakle, možete samostalno vršiti administraciju sajta koji smo napravili – ukoliko to želite. Druga opcija je da koristite našu uslugu – održavanje sajta.

 

Web dizajn i izrada web sajtova – osnovni pojmovi

 

Šta je web sajt?

 

Web sajt je zbirka povezanih web stranica, obično identifikovana zajedničkim nazivom domena, i objavljena na barem jednom web serveru. Web stranica obično je dostupna preko javne mreže poput interneta ili preko privatne lokalne mreže (LAN), i poziva se na jedinstveni lokator – URL koji identifikuje web stranicu. Web sajt može biti lična veb stranica, komercijalna – kompanijska veb prezentacija, web stranica vlade ili neprofitne organizacije. Web lokacije su po pravilu posvećene određenoj temi ili svrsi, od kupovine raznovrsnih artikala do pružanja informacija. Sve javno dostupne web stranice zbirno predstavljaju World Wide Web (WWW), dok privatni web sajtovi, kao što je interni sajt kompanije, najčešće predstavljaju deo intranet mreže. Web stranice, koje su “gradivno tkivo” web lokacija, su dokumenti, obično sastavljeni u jednostavnom tekstu uparenom sa HTML. Web stranicama se pristupa preko HTTP-a, koji opciono može da koristi šifriranje (HTTP Secure, HTTPS) kako bi obezbedio sigurnost i privatnost za korisnika. Korisnička aplikacija – često veb pretraživač, prikazuje sadržaj web sajta prema uputstvima za označavanje HTML-a. Početna stranica (homepage) uglavnom sadrži direktorijum web sajta. Neki web sajtovi zahtevaju registraciju korisnika ili pretplatu na sadržaj za pristup. Primeri pretplatnih sajtova uključuju mnoge poslovne sajtove, web stranice vesti, web stranice akademskih časopisa, sajtove za igre, web lokacije za razmenu fajlova (datoteka), oglasne table, elektronsku poštu, web stranice za društvene mreže, stranice koje obezbeđuju podatke o berzama u realnom vremenu. Korisnici mogu pristupiti veb sajtovima na nizu uređaja, uključujući desktop i laptop računare, tablet računare, pametne telefone i pametne televizore.

 

Šta je web dizajn?

 

Web dizajn obuhvata mnoge različite veštine i discipline u proizvodnji i održavanju veb sajtova. Različite oblasti web dizajna uključuju grafički dizajn, dizajn interfejsa, autorstvo, uključujući standardizovani kod i vlasnički softver, dizajn korisničkog iskustva i optimizaciju sajta. Izraz “web dizajn” obično se koristi da opiše proces koji se odnosi na dizajn – izradu web sajtova na klijentskoj strani.

 

Izrada statičkih i dinamičkih sajtova

 

Statički sajt

 

Statički web sajt čuva jedinstvenu datoteku za svaku stranicu statičkog sajta. Svaki put kada se traži određena web stranica, isti sadržaj se vraća. Ovaj sadržaj se kreira jednom, i to prilikom dizajna web sajta. Prednosti izrade statičkog sajta su da su jednostavniji za hostovanje, jer je njihov server potreban samo za pružanje statičkog sadržaja, a ne i za izvršavanje serverske skripte. Ovo zahteva manje poslova vezanih za administraciju servera i manje su šanse da budu izložene sigurnosne rupe. Takođe je brže serviranje web stranica na slabijem serverskom hardveru. Ova prednost postala je manje važna u današnje vreme, pošto je jeftini web hosting proširen tako da nudi dinamičke karakteristike, a virtuelni serveri nude visoke performanse uz niske troškove. Gotovo svi web sajtovi imaju neki statički sadržaj, jer su npr. slike i stilovi obično statični, pa čak i na web sajtu izrađenom sa vrlo dinamičnim stranicama.

 

Dinamički sajt

 

Dinamički web sajtovi se generišu u “letu” i koriste serversku tehnologiju za generisanje web stranica. Oni najčešće preuzimaju sadržaj iz baze podataka. Proces izrade web sajta dinamičkog tipa je sveobuhvatniji i komplikovaniji od izrade statičkog sajta. Skup znanja neophodnih za razvoj dinamičkih web sajtova je mnogo širi nego za statičke web stranice i uključuje programiranje na serveru i komunikaciju sa bazom podataka, kao i dizajn interfejsa na strani klijenta. Čak i dinamički projekti srednjeg obima su skoro uvek timski napori.

Kontaktirajte nas

Naše radno vreme je od 8 do 22 časa - pozovite nas.

Palisadska 34-38, Beograd

+381641243821

tvojsajtdeveloper@gmail.com

    Pošaljite nam poruku, pitajte za savet ili poručite sajt