Izrada sajta besplatno – uputstvo za početnike

od strane | Tutorijali

izrada sajta besplatno - wordpress tutorijal - uputstvo

 

Izrada sajta besplatno – želite da napravite sopstveni sajt, ne želite da izdvojite 50 ili 100 evra za uslugu izrade sajta, a ne biste platili ni domen i hosting provajderu? Dakle, hoćete potpuno besplatan blog odnosno sajt? Ili jednostavno želite da se poigrate “za početak”, napravite sajt za testiranje nekih ideja koje imate, pa ćete se kasnije odlučiti za profesionalno rešenje? Šta god da je razlog, u ovom tutorijalu ćemo vam predočiti veoma jednostavan način za besplatnu izradu web sajta!

 

Da li je moguća izrada sajta besplatno?

 

Naravno da je moguće napraviti web sajt besplatno, uz određena ograničenja, a najbitnije je da nećete imati sopstveni domen, već samo poddomen. Šta ovo u stvari znači?  Pa, konkretno, nećete imati adresu imevasegsajta.com, već imevasegsajta.wordpress.com. Ovo ne mora predstavljati preveliki problem – postoje pojedini blogovi koji su popularni, a hostovani su (nalaze se) na WordPress.com. Istina, Google favorizuje sajtove i blogove sa sopstvenim domenom, drugi problem je činjenica da nećete moći da napravite internet prodavnicu bez plaćanja za taj dodatak itd. Ukratko, izrada sajta besplatno je jedna stvar, a izrada potpuno funkcionalnog sajta prilagođenog sopstvenim potrebama i željama nešto sasvim drugo. Ipak, ovde ste jer želite besplatan sajt, pa ćemo zaboraviti na sve negativne stvari. Da pređemo polako na samu izradu sajta besplatno, odnosno konkretno uputstvo za pravljenje besplatnog sajta.

Kako napraviti sajt na internetu besplatno – postupak

 

Prvi korak kod izrade sajta besplatno je poseta početnoj stranici WordPress.com i odabir opcije Get Started (veliko dugme usred stranice), nakon čega se otvara sledeći upitnik:

wordpress.com upitnik ime sajta

Dakle, prvo polje predstavlja naslov vašeg sajta. U sledeće polje upisujete kratak opis sajta. Ispod možete štiklirati glavni cilj sajta – da li je to deljenje ideja, iskustava, promocija posla kojim se bavite, obuke, prodaja proizvoda ili možda izlaganje vašeg portfolia. Najzad, poslednja opcija je pitanje koliko ste vični kreiranju web sajta. Kako je ovo uputstvo namenjeno potpunim početnicima, biramo prvu opciju i klikćemo na Continue dugme.

Sledeća stranica je možda i najvažnija, jer ovde biramo adresu sajta – ono što posetilac treba da ukuca u internet pregledaču da bi posetio blog/sajt. Kao što vidite, nastavljamo sa imenom mojsuperservis iz prethodnog tutorijala. Dakle, ako upišete mojsuperservis, adresa sajta će biti mojsuperservis.wordpress.com.

wordpress adresa besplatnog sajta

WordPress.com će vam ponuditi i neke premijum, tj. plaćene opcije, ali mi želimo izradu sajta besplatno, tako da biramo prvu, besplatnu opciju.

U sledećem koraku još jednom potvrđujemo da želimo besplatan sajt.

wordpress potvrda besplatne opcije

Nakon odabira otvara se stranica na kojoj biramo korisničko ime i kreiramo nalog.

kreiranje wordpress naloga

Naravno, možete odabrati kreiranje naloga uz pomoć email adrese, ali preporuka je da povežete postojeći Google profil – jednostavnije je.

U trenutku kada kreirate nalog, sačekaćete nekoliko sekundi, nakon čega će se pojaviti obaveštenje da je sajt napravljen i da ga možete posetiti. Pritisnite odgovarajući taster i pojaviće se admin panel vašeg novokreiranog WordPress.com bloga tj. sajta.

izgled wordpress.com admin panela

Kao što vidite, opcije su sa leve, a trenutni izgled sajta sa desne strane. Odavde možete menjati temu bloga ili web sajta, pisati postove na blogu, menjati postojeće ili kreirati nove web stranice sajta, dodavati sadržaj (npr.slike), pratiti statistiku poseta blogu ili sajtu itd. Napredne opcije poput instalacije dodataka (web prodavnice, dodatka za unapređenje SEO performansi sajta…) vam neće biti dostupne jer koristite besplatnu opciju. Naravno, uvek se možete odlučiti za prelazak na premijum/biznis plan, ali to zaista ne preporučujemo – izaći će vas skuplje nego da vam mi napravimo sajt, moraćete na godišnjoj bazi da plaćate pretplatu, a i dalje nećete imati ni blizu toliko opcija kao kod sajtova koje mi pravimo. U nekom od narednih tekstova objasnićemo razliku između WordPress.com sajta (obrađenog u ovom uputstvu) i WordPress.org sajta ili bloga (web sajtovi koje mi izrađujemo).

Sada je sve na vama –  igrajte se u komandnoj tabli (panelu), isprobavajte slobodno nove teme, promenite početnu stranicu (npr. umesto „Home“ nazovite je „Početna“), ubacujte slike, napišite prvi članak na vašem novom besplatno napravljenom blogu…

kako se vrše wordpress izmene

Zapamtite samo da, šta god da radite, koje god izmene da vršite, imate opciju Preview uz pomoć koje možete da pre objavljivanja vidite kako će to izgledati, a kada ste sigurni da je sve u redu, odaberite Update ili Publish kako bi izmene bile sačuvane i dostupne svekolikoj internet populaciji.

Toliko za ovaj put, videli ste koliko je jednostavna izrada sajta besplatno, nadamo se da ćete uživati u kreiranju sadržaja i – srećno blogovanje!