Lokalni WordPress sajt – XAMPP uputstvo

od strane | Tutorijali

xampp logo

U ovom tutorijalu objasnićemo vam kako da kreirate lokalni WordPress sajt na računaru sa Windows operativnim sistemom uz pomoć programa XAMPP.

 

Zašto instalirati WordPress lokalno?

 

Lokalna WordPress instalacija omogućava testiranje sajta. Pošto je sajt dostupan samo na vašem računaru, a ne i na internetu, sve izmene koje napravite videćete samo vi. Možete testirati  teme i  dodatke bezbedno, a prednost je takođe i činjenica da ne postoji opasnost da bude indeksiran od strane Google i drugih internet pretraživača. Da dodamo da, ako već imate internet sajt, isti možete preuzeti na računar i uz pomoć lokalne WordPress instalacije isprobati sve eventualne promene koje ste planirali, pre nego što iste primenite na onlajn verziji web sajta.

Ukoliko želite da se bavite razvojem i dizajniranjem WordPress web sajtova i web aplikacija, prvi korak u ovladavanju potrebnim veštinama trebalo bi da bude upravo korišćenje lokalne WP instalacije.

Verovatno mislite da je instalacija lokalnog servera (localhost) i WordPress komplikovan process? U pitanju je prilično jednostavan postupak I svaki korisnik sa osnovnim poznavanjem rada na računaru može imati lokalnu instalaciju za nekoliko minuta.

 

Postupak instalacije XAMPP

 

Da biste pokrenuli WordPress lokalno potrebno je najpre instalirati lokalni server. To se lako može uraditi uz pomoć besplatnog programa koji  se zove XAMPP. Možete preuzeti XAMPP sa ove lokacije, tom prilikom odaberite poslednju 32 bit ili 64 bit verziju u zavisnosti od računara.

Dva puta kliknite na instalacioni fajl nakon sto je preuzimanje završeno, a nakon toga biće vam zatraženo da unesete instalacioni direktorijum.

preuzimanje xampp

U poruci koja će se pojaviti,  preporučuje se da izbegavate instaliranje programa u folder Program Files zbog aktivnog UAC (nije bitno za tutorijal šta je to, pa nećemo objašnjavati). Kako ne biste gubili vreme deaktiviranjem UAC, samo nastavite proces instalacije pošto se program podrazumevano instalira na putanju C:\, dakle van Program Files direktorijuma, tako da nema potrebe za menjanjem bilo kojih podrazumevanih instalacionih postavki.

Podešavanje XAMPP

Kada se proces instalacije završi, učitajte XAMPP i pokrenite Apache i MySQL module.

aktivacija modula

Možda vam se pojavi bezbednosno upozorenje, u tom slučaju samo odaberite opciju “Unblock”  i kada to uradite lokalni server bi trebalo da radi.

Šta se može desiti? Apache neće da se pokrene jer je port 80 i SSL port jednostavno zauzet recimo od strane Skype ili Visual Studio. Rešićete problem tako što ćete kliknuti na Config.

apache config

Odaberite prvu opciju.

apache httpd config

Otvoriće se sledeći fajl:

apache port promena

Tu ćemo naći liniju Listen 80 i promenićemo u 8080 ili 8888 – port koji nije zauzet, to ćemo konfigurisati, sačuvati i onda idemo na sledeći .conf fajl:

apache httpd ssl config

Nalazimo liniju gde piše Listen 443 i onda dodajemo npr. broj 3 kao na slici.

Snimamo fajl, vraćamo se na XAMPP Control panel, pokrećemo Apache i sada bi trebalo da sve radi.

Idemo na pregledač (web browser), kucamo localhost:8080.

adresa lokalnog hosta

Trebalo bi da se pojavi sledeća stranica koja znači da ste uspešno instalirali XAMPP.

xampp dobrodoslica

Sledeće što treba da uradite jeste da pronađete gde je folder XAMPP (lokalni disk C:), unutar njega otvorite htdocs folder i napravite novi folder – nazvaćemo ga tutorijal.

kopiranje wordpressa u odgovarajući folder

Kreiranje baze podataka

Svaka instalacija Vordpresa zahteva sopstvenu bazu podataka, tako da je pre instalacije WordPress potrebno napraviti bazu podataka. Na ekranu gde ste pokrenuli  Apache i MySQL module kliknite na dugme MySQL Admin, to će otvoriti novi prozor u pregledaču. Izaberite Databases tab/jezičak i tu ćete kreirati bazu podataka.

baza podataka

Možete koristiti bilo koji naziv, ali naša preporuka je da to bude nešto opisno. Nazvali smo ovu bazu podataka tutorijal. Dakle, upišite naziv i kliknite na Create.

kreiranje nove baze podataka

Sada imamo kreiranu bazu podataka i sa njom ne moramo ništa (direktno) raditi jer kada budemo instalirali WordPress mi ćemo jednostavno reći WordPressu da koristi ovu bazu podataka i on će istu prilagoditi i popuniti potrebnim podacima.

Ovime smo završili postupak pripreme  i sada ćemo instalirati wordpress.

 

Instalacija WordPress

 

WordPress ćemo preuzeti sa sledećeg linka. Preuzeti .zip fajl otpakujte i sadržaj foldera kopirajte u folder tutorijal koji smo napravili u XAMPP-u (na slici je sadržaj direktorijuma wordpress).

kopiranje wordpressa u odgovarajući folder

Pređite na Chrome ili Firefox, ukucajte localhost/*ime našeg foldera* u ovom slučaju je localhost/tutorijal i instalacija bi trebalo da počne.

Na početku dobijate obaveštenje da je potrebno popuniti informacije o bazi podataka.

početak instalacije wp

Biramo Let’s go i popunjavamo polja Database name (u našem primeru tutorijal), Database username (u našem primeru root), Database password (ostavićemo prazno), Database host (localhost), zatim biramo Submit.

unos podataka

Kliknite na Run the installation I popunite tražena polja.

lozinka i ime sajta - podaci

Dobijamo obaveštenje da je lozinka veoma slaba, ali ovde ćemo to ignorisati s obzirom na činjenicu da je u pitanju lokalni sajt namenjen testiranju.

Idemo na Install WordPress i time smo uspešno instalirali WordPress.

Sada ćemo se prijaviti.

wordpress prijava

Najzad se otvara Kontrolna tabla tj. admin panel.admin panel wp

 

Sada možete početi sa upoznavanjem sa opcijama i dodavanjem sadržaja. Time smo došli do kraja ovog uputstva.

prvi clanak wp

Ovo je naravno samo prvi korak u savladavanju radu na WordPress platformi – sada je potrebno mnogo truda i rada.

 

Budite slobodni da nam u komentarima postavite pitanje u slučaju nejasnoća ili eventualnih problema.