Platforme za besplatnu izradu sajta

od strane | Web tehnologije i razvoj

besplatna izrada sajta

Ukoliko Vam je potrebna besplatna izrada sajta, onda verovatno tražite način da sami napravite svoj sajt. U nastavku teksta sledi 5 najboljih besplatnih web sajtova za samostalnu izradu sopstvenog sajta.

 

1.Wix

Ako tražite platformu koja je jednostavna za korišćenje onda ste na pravom mestu. Wix Vam daje poddomen sa uključenim hostingom. Možete dodati i svoj već postojeći domen. Kao što je već rečeno jednostavan je za korišćenje, naročito za one koji nemaju iskustva u dizajniranju sajta jer Vam Wix daje uputstva korak po korak. Veliki broj funkcija za kreiranje sajta je već ugrađeno a na raspolaganju imate oko 500 vrsta dizajna. Sadržajem upravljate po sistemu „drag and drop“ – prevuci i otpusti. Samo izaberite element koji želite i prevucite ga do mesta na kome želite da se nalazi. Premeštanje elemenata na sajtu, popunjavanje tekstualnog i multimedijalnog sadržaja nikada nije bilo jednostavnije.Ako želite optimizovan sajt i blog u jednom onda je ovo rešenje za Vas. Glavni nedostatak Wix platforme je što ne možete promeniti temu kada je jednom odaberete.

2. Weebly

Weebly je sajt koji nudi dosta fenomenalnih funkcija kao što su galerija slika, “drag and drop”, projekcije slajdova , video/audio mape i još mnogo toga. Web aplikacija Weebly Vam dozvoljava da u besplatnoj varijanti dodate svoj domen na nalog i zato je bolja od drugih sličnih platformi. Uvršten je među 60 najboljih sajtova i ima blizu 55 miliona korisnika. Sličan je WordPressu pa možete menjati teme i vidžete i prilagođavati ga svojim potrebama.

3. WordPress

Na adresi www.wordpress.com dočekaće Vas jednostavna i intuitivna stranica, sa dve opcije – pokretanje sopstvenog bloga, ili logovanje na postojeći. Već na sledećoj stranici dobićete poruku da je WordPress.com dostupan i na srpskom jeziku, pa odaberite ovu opciju. Drugi korak je registracija na WordPress.com. Od Vas će se tražiti da unesete važeću e-mail adresu(unesite pravi e-mail, jer aktivacija bloga podrazumeva i autentifikaciju kroz e-mail), korisničko ime (ono kojim ćete se logovati kasnije), lozinku, kao i adresu bloga.

Adresu bloga kasnije ne možete menjati, pa unapred razmislite kako želite da glasi jer će eventualni posetioci na taj način identifikovati sadržaj i blog i pre nego što mu pristupe. Obično, kada se piše o konkretnim temama, blogeri izaberu reč koja podseća na tu temu, a kada pokreću dnevnik, koriste svoje ime ili nadimak. Postoji velika verovatnoća da neki od izabranih domena bude zauzet, pa se potrudite da smislite nekoliko mogućnosti. Na WordPress.com ne možete postavljati online reklame. Nemate mogućnost da instalirate nove dodatke, nove teme ili da menjate HTML kod, ali WordPress.com će Vam svojom jednostavnošću pomoći da naučite osnove blogovanja i da se upoznate sa platformom, kako bi u budućnosti, kada budete želeli profesionalniji blog, prebacili sadržaj sa besplatne na plaćenu hostovanu platformu sa svojim domenom. Neki od najpopularnijih blogova u svetu rade na WordPress platformi.

4. Blogger

Nastao je 1999 godine, u vlasništvu je kompanije Google i jedna je od najstarijih platformi za blogovanje na internetu.Platforma daje blogerima mogućnost monetizacije putem Google AdSense. Ima jednostavnu kontrolnu tablu, veoma je lak za podešavanje tako da je moguće da svoj prvi post objavite za svega 20 minuta. Za otvaranje naloga, potrebna Vam je samo Gmail adresa. URL adresa, pored imena Vašeg bloga, sadrži nastavak blogspot.com. Ako Vam takvo rešenje ne odgovara, Blogger omogućava da registrujete sopstveni domen. Za blog, u svakom slučaju, dobijate neograničen prostor na disku i veliku bezbednost od hakera. Blogger se uređuje po principu „prevuci i otpusti”, a za uređivanje možete koristiti veliki broj vidžeta; postoji mogućnost postavljanja geografske lokacije, dizajn menjate izborom ponuđenih tema, možete uskladištiti neograničen broj fotografija i pri svemu tome su Vam svi Google alati na raspolaganju. Integrisan je Google+ (za komentare), Feedburner (za distribuciju sadržaja preko RSS feed-a), Google prevodilac, a postoji integracija i sa društvenim mrežama. Na Blogger-u možete kreirati neograničen broj blogova, a jedan blog može koristiti (odnosno objavljivati postove na njemu) i do 100 autora. Jedan od čuvenih blogova sa kupljenim domenom koji se nalazi na Blogger platformi je fashionpulis.com.

5. Tumblr

Većina ljudi koji su pretraživali internet su bili na ovoj stranici. Tumblr je stranica koja je u vlasništvu Yahoo i kombinacija je bloga i Twitter feed-a, pa je zato poznat kao sajt za mikroblogovanje, jer uključuje kratke forme, slike, video i audio snimke. Ovo je najbolja opcija za one koji ne žele blog kao dugoročnu opciju. Kako je na Tumblr-u akcenat na društvenom umrežavanju, mogu se pratiti blogovi drugih korisnika i sa njima razmenjivati poruke. Ono što Tumblr razlikuje od Blogger-a i WordPress-a je to što pruža mogućnost da lako delite sadržaj koji Vam se dopada sa drugih blogova (reblogging funkcija), pa blog na Tumblr-u može da bude komplementaran blogu koji imate na nekoj drugoj platformi.

Ukoliko se ipak ne snađete u samostalnoj izradi sajta, ne budete zadovoljni izgledom ili funkcionalnošću istog, i shvatite da vam je ipak neophodan kvalitetan i profesionalan sajt, pogledajte cenovnik usluge izrade web sajta.